Geschiedenis

Het Harmonium Art museuM (H.A.M) werd opgericht door Ben Roemendael die zijn verzameling harmoniums, uit meerdere landen en verschillende bouwers, graag aan het grote publiek wou tonen. Zo staan er “zuigwindharmoniums en drukwindharmoniums” met een of twee klavieren en zelfstandig pedaal. Ook een “Piano met ingebouwd harmonium” Elk harmonium wordt door hemzelf gedemonteerd, en na reiniging en eventuele restauratie, terug speelklaar gemaakt en in het museum tentoongesteld. De huidige verzameling bestaat uit een hondertal harmoniums, waarvan een zeventigtal in het harmoniummuseum speelklaar tentoon staan . De anderen wachten op verdere behandeling en restauratie.

In het museum bevind zich ook de grootste verzameling van harmoniums die in België gebouwd zijn. Uniek! Zo zijn er van: Pierre. Schyven, Merklin-Schutze, Anneessens, Jules Bous, Mazet Victor, Verhasselt-d’Outrelepont, Vitus Gevaert, Balthasar-Florence, Van Bever Freres, De Volder, De Lil Albert, E. Kerkhoff, Lucien Oor, Riesenburger, Loret, Koeller, Moerman, Renson Fréres, Dubois-Matton, enz.

Sinds midden april 2016 zijn twee prachtige harmoniums aan de verzameling toegevoegd.

  • Een Amerikaans zuigwindharmonium met pijpentop met twee klavieren van het merk: Mason & Hamlin van 1872 en gerestaureerd door Ben Roemendael, eigenaar;
  • Een Duits zuigwndharmonium van het merk Lindholm met gedeelde expression, links en rechts, en een prolongementregister, eveneens gerestaureerd door Ben Roemendael. Dit harmonium is geschonken aan het museum door: Thibaut Lenaerts uit St Joost ten Noode.